Aftonbladet fortsätter sin ogrundade häxjakt mot Sven-Otto Littorin. Har de verkligen inga riktiga bevis att presentera, eller måste de fortsätta misstänkliggöra honom?

20 juli, 2010 at 01:27 (Åsikter, Politik)

Den smutsiga ledarkampanj Aftonbladet drivit mot Sven-Otto Littorin, Moderaterna och Alliansen fortsätter. Idag försöker Ingvar Persson likställa en historia där man berättar om Sanna Kallurs sorgliga skada med deras offentliga avrättning av Sven-Otto Littorin.

I går utlovade Sportbladets förstasida sanningen om häckstjärnan Sanna Kallurs avhopp från Europamästerskapet. En trist historia om infektioner och en skada som inte vill läka.
Så fungerar journalistik. Det handlar om att så gott man kan berätta sanningen, även om den inte är speciellt trevlig eller glamorös.

Seriöst? Man kan säga såhär: Aftonbladets ledarsida fortsätter sänka folks förtroende för den tidning de företräder.

På ett sätt har Ingvar Persson rätt. Journalistik handlar om att berätta sanningen, även när den inte är speciellt trevlig eller glamorös. Tyvärr glömmer man den devisen när det kommer till det egna agerandet.

Var är den sanna historien? När kommer bevisen som stödjer dessa åsikter?

När Aftonbladet kom med skandalösa och helt ogrundade anklagelser valde Sven-Otto Littorin att bemöta dessa med det allvar hans position kräver. Han själv dementerade uppgifterna då de ställdes på flygplatsen, hans pressekreterare återkom en timma senare med ytterligare dementier och slutligen blev tidningen erbjuden en skriftlig dementi. Dessa tre dementier valde Aftonbladet att blunda för när de efteråt försökt svära sig fria från sitt agerande med att Sven-Otto Littorin aldrig dementerade uppgifterna. På samma sätt väljer Ingvar Persson att ignorera den informationen när han fortsätter försöka sprida misstänksamhet mot Sven-Otto Littorin och regeringen Reinfeldt. Seriöst?

Man kan inte alltid klandra Aftonbladet för deras agerande, men att undanhålla småsaker likt detta i ett försvarstal gör försvarstalet ihåligt. Särskilt som Aftonbladets publicering kritiserats därför att den ”sanning” som Ingvar Persson presenterar allt mer liknar en stor ihålig lögn. Vad var det Ingvar Persson nu sa?

Det handlar om att så gott man kan berätta sanningen, även om den inte är speciellt trevlig eller glamorös.”

Vissa människor kan anse att det aldrig finns någon rök utan eld. Att ett rykte, speciellt om det pekar på skandalöst beteende hos politiker, alltid måste vara sant. Dessutom verkar Aftonbladet tycka att ett rykte, oavsett sanningshalt, alltid är en sanning när det kommer till att smutskasta Alliansen.

Betänk Aftonbladets publicerade bevis mot Sven-Otto Littorin. Ett alias, en anonym e-mailadress, ett telefonnummer som ingen kolla upp, en prostituerad kvinnas minne av en kväll för fyra år sedan tillsammans med en av hundratals kunder som hon långt senare ”tror kan ha varit Sven-Otto Littorin”. Kombinera detta med exakta detaljer som var han skall ha betalat och hur han var klädd samtidigt som hon inte kan redogöra när det hände mer exakt och frågetecknen hopar sig.

Utan att berätta vem den anonyma kvinnan är så kan hennes bakgrundshistoria inte granskas. Utan att berätta vilken e-mailadress eller vilket telefonnummer han skall ha använt så kan Aftonbladets bevis inte granskas. Och utan att berätta när han skall ha köpt sex så kan han inte visa sitt alibi, om det existerar.

Samtidigt är alla Aftonbladets publicerade ”bevis” sådana som vem som helst kan ha producerat. Bevis, som inte har någon som helst trovärdighet. Ändå fortsätter Aftonbladet, under ledning av sin ledarsida, smutskasta och förtala Sven-Otto Littorin.

Är det god journalistik, att fara med sanningen och ljuga sina läsare rakt upp i ansiktet, eller borde Aftonbladet erkänna sitt misstag även när det varken är trevligt eller glamoröst? Svaret på den frågan skulle inte bara vara viktig journalistik, utan även ha stor politisk betydelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: