Gothia Cup struntar i regelboken och dömer efter eget bevåg.

23 juli, 2010 at 21:16 (Åsikter)

Gothia Cup-ledningen borde skämmas. Jag trodde vi hade vridit och vänt på problemet med planstormning när AIK:s supportrar ”stormade” hockeyrinken under kvalserien, men uppenbarligen missade de diskussionen. För en målgest kan aldrig ursäkta en planstormning, än mindre ett upplopp där ungdomsspelare misshandlas med sparkar och slag av motståndarlagets fans.

Efter att både SSK:s Yanick Lehoux och Rögles Daniel Rahimi gjort hysch-gester mot AIK:s läktare vilket skapade oroligheter, närapå upplopp samt försök (som lyckades) att ge sig på motståndarlaget (i det här fallet Rögles) ledarstab utredde Svenska Hockeyförbundet med dess ordförande Christer Englund i spetsen frågan huruvida målgesten varit att gå över gränsen eller inte. Föga förvånande fann man att hyschandet i sig inte var problemet:

”Den är väl oerhört mjuk i sig och inget upphetsande som gör att man ska bete sig på det sättet man gör.”

Hur kommer det sig då att en gest likt ett hyschande finger kan få så stora konsekvenser? Tillbaka till Svenska Hockeyförbundets ordförade Christer Englund:

”Det är definitivt inte målgesten som avgör. Det finns en helt annan attityd i de här grupperna gentemot det som händer på isen och den finns både bland fansen och på sittplatsläktaren.”

Notera ordvalet. Det är ”definitivt inte” målgesten som avgör. I AIK:s fall handlade det om enstaka personer som inte kunde klara av den motgång förlusten mot Rögle innebar och risken att man inte skulle gå upp till elitserien. Felet var inte en målgest, utan fansens oförmåga att hantera motgångar. Visserligen kunde man kritiserat målskytten för att ha gjort mål, men då skulle man gå in på en farlig väg.

Det hyschande fingret, riktat mot motståndarklacken, är en klassisk målgest. Även om det är ett hån mot motståndarklacken, så är det lika mycket ett svar på de hån klackar alltför ofta riktar mot motståndarlagen.

Därför blir det extra sorgligt när Gothia Cups ledning straffar en spelare som hyschat mot motståndarklacken. Istället för att agera som AIK Hockeys ordförade Peter Mellqvist och kritisera supportern (eller i det här fallet supportrarna) som gjort planintrånget…

”Det finns ingen sund supporter som beter sig på det här sättet.”

…så väljer man att lägga skulden på spelaren som hyschade:

”Den ena händelsen triggade den andra.”

Alla målgester är provokationer. Man förstärker en jobbig situation för motståndarlagets fans, att det ena lagets fått ett mål mot sig, med sin målgest. Men betyder det att turneringsledare Lena Rönnefors anser att alla målgester skall förbjudas, eller är det bara målgester som leder till planstormning som bestraffas med avstängning av spelaren som utför dem?

Problemet är inte målgesten utan att motståndarfansen inte klarade av den motgång förlusten betydde. När Lena Rönnefors skyller på målgesten blir den, till skillnad mot AIK:s hantering, ett sätt för ledningen att slippa kritisera de som kritiseras bör. Planstormningen, misshandeln, omringningen av byggnaden spelarna flydde till och den fortsatt hotfulla situationen när polis fick eskortera spelare och domare från området genomfördes inte av den hyschande spelaren utan av laget Al Madinas fans. Istället för att kritisera dem så förklarar man och rättfärdigar ett oacceptabelt beteende. Låt oss återigen få referera til AIK Hockey:s ordförande:

”Det finns ingen sund supporter som beter sig på det här sättet.”

På inget sätt kan man ursäkta Al Madinas fans. En vanlig sund människa kan inte bli så stött av ett hyschande finger att han eller hon jagar ett gäng sextonåriga pojkar av planen. Om man sedan lägger till en sextonårig pojke som sänks med en nacksving samt sparkar på domaren så visar det på ”supportrarnas” instabila sinnen.

Att då straffa pojken med det hyschande fingret blir oförlåtligt. Handlingen i sig var en ofarlig gest och långt ifrån så provocerande som det många fans skriker ut, vilket skapar ett problem för turneringen. Om Gothia Cup står fast vid sin ståndpunkt att stänga av spelaren så blir nästa naturliga steg en automatisk avstängning av målskyttar (att göra mål är minst lika provocerande) samt en utredning av vinnande lag. Finner man att vinsten provocerar någon så bör vinsten gå över till motståndarlaget.

Skämt åsido. Räknar man sig som det inofficiella VM:et för ungdomslag så har man ett ansvar för sporten och dess rättssäkerhet. Man kan inte tassa runt på tå och vara rädd för att rampa någon på fötterna, utan måste våga stå för de regler som gäller. Visst kan man kräva fair play, men ett hyschande finger kan inte anses bryta mot detta och så länge sportens regler inte förbjuder målgester så måste turneringen ta sitt ansvar, kritisera de som kritiseras bör och be den avstängde pojken om ursäkt. Allt annat är en skandal lika stor som domarskandalen i senaste VM-kvartsfinalen mellan Tyskland och England.

—–

Även IFK Göteborg verkar inse det vanvettiga i att skylla trehunda vuxna människors planstormning, slag och sparkar på en sextonårig pojkes hyschande:

”Vi, laget och killen pekas ut som skyldig till det som hände och det är bedrövligt. Det var flera hundra vuxna som jagade barn ut på gator och torg och folk sprang för sina liv”

Varför är det så svårt att kritisera våldsverkarna, de som inte klarade av motgången att se sitt lag förlora, och att kräva att de skall ta ansvar för sitt agerande? Om man aldrig ställer krav så kommer man alltid bli tvungen att böja sig. Idag handlar det om en avstängd sextonårig pojke som fick fly för sitt liv efter att hans lag vunnit en match, men vad kommer det handla om imorgon? Vad mer skall man ursäkta genom att kritisera en klassisk och ofarlig målgest? Att någon skjuts? Att någon misshandlas grovt? Nu väntar vi alla på vad ledningen för Gothia Cup kommer försvara sig med…

Annonser

13 kommentarer

 1. Ulf said,

  Bra!

 2. Andreas said,

  Jag fattar inte att IFK inte drar sig ur turneringen i protest. Det är ett skämt att en 16-åring ska straffas i en turnering som inte betyder en skit.

 3. Bajen said,

  mycket bra skrivet.

 4. Pether said,

  Killen hyshade inte, han pekade finger, ‘fuck you’.
  Det är inte en sund spelare som beter sig på det sättet.

 5. Uffe said,

  Det spelar ingen roll om han så hade dragit ner brallorna och ”moonat” motståndarklacken. Inget ursäktar att man stormar planen och bär sig åt som djur.

 6. Charlie said,

  I de olika tidningsartiklarna så säger man att spelaren skall ha ”pekat finger” och gjort provocerande gester (http://fotboll.expressen.se/Nyheter/1.2073876/ifk-spelare-stangs-av-efter-publikskandalen) alternativt ”visat fingret” (http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article7511804.ab). Om detta är ett hyschande finger eller ett ”fuck you”-tecken kan jag inte svara på, och är det ett ”fuck you”-tecken så är det inte en sund spelare.

  Men oavsett vad spelaren gjorde så är det aldrig acceptabelt att ta till våld. Att ta till våld i det här läget är att gå över gränsen, och att sedan ge en sextonåring en nacksving så att han stupar till marken och att sparka på domaren, det är att gå många gånger för långt. Oavsett vad en annan spelare gjort eller inte gjort.

 7. Bajen said,

  Han gör precis som sina idoler. Nivån sätts i champions league och i landslagsfotbollen. Är straffen där utvisning och avstängning så kommer inga pojklagsspelare härma sina idoler. Och kom ihåg han är bara en pojke. Irakierna är vuxna ( nja till åldern) och beter sig som en flock babianer. Vidare så provocerade Irakierna Göterorgarna under hela matchen

 8. Henrik said,

  Folk som har varit på matchen säger att han satte fingret för munnen för att visa att de skulle vara tystare…

  De borde lära sig att uppföra sig (supportrarna)

 9. hodamerei said,

  – fan vad sorgliga vissa människor kan vara ..

 10. arne said,

  Efter Irakiernas olaga hot, stormande av planen, mordlust, försök att hinna ikapp IFKare för att misshandla eller ännu värre och totalt vidriga osportsliga beteenden så väljer Svensk Media ( GP ) och ledningen att bestraffa en Svensk spelare som hyschat och kysst sitt klubbmärke och dessutom låta Irakierna fritt uttrycka sina lögner, hot och fördomar i tidningarna.
  Fy fan för svensk media och alla djävla idioter som låter våldsamma idioter vinna mark. Satans politiskt korrekta mesar. Tänk er om det varit svenskar som betett sej likadant, vilket fördömande det skulle blivit från våran värdelösa press.

 11. tenore36 said,

  Dom har fått en fristad i vårt land och bär sig åt som helidioter, attackerar en tonåring och hans lag, ett av Sveriges mest välkända elitlag. Hur vågar dom? Därför att dom vet att detta landet är ett land av mesar och naivister. Muslimer riskerar absolut ingenting…
  Allra minst utvisning!

 12. Charlie said,

  Jag tillhör den grupp människor som anser staten bör överväga att dra in permanenta uppehållstillstånd och givna medborgarskap om invandrare blir dömda för allvarliga brott (vilket även inkluderar att vuxna människor sänker sextonåringar med nacksvingar och sparkar mot folk oavsett om de är fotbollsdomare eller ej) men samtidigt måste vi alla inse att våldet och varför det förtjänar att uppmärksammas är gränslöst.

  Oavsett om det var etniska svenskar eller invandrare (från Irak den här gången) som gav sig på ungdomarna så var det personer med uppenbara fel i hjärnan som varken är representativa för en population eller borde ha på en fotbollsläktare (eller plan) att göra.

  Sen får vi inte glömma att rättsväsendet måste få gå sin gilla gång. Förhoppningsvis finns tillräckliga bevis för att döma de som dömas bör.

 13. free rapidshare premium account said,

  That’s kind of… abrupt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: