Mona Sahlin glömde berätta att hon försämrar för framtida pensionärer.

15 augusti, 2010 at 15:37 (Ekonomi, Politik)

Mona Sahlin lovar att utjämna skillnaden i skattesats mellan arbetande och pensionärer. Samtidigt kritiserar hon en politik där mer makt över våra egna plånböcker återförs till oss själva.

Om vi bortser från saker som att Mona Sahlin verkar tycka att staten äger oss medborgare (istället för tvärtom) genom att hon vill att större delen av vår arbetsinkomst skall tillfalla henne och andra politiker att fördela enligt eget huvud och istället tittar på inser man en sak.

”Skatten på pensionärer” som hon lovar slopa borde egentligen ses som ett avdrag för de kostnader arbete medför, kostnader såsom arbetskläder, transporter och luncher med arbetskamrater.

Således inrättas Mona Sahlins nya förlag i den traditionella socialdemokratiska politik om att allting löser sig bara skatterna höjs (vilket tydligast exemplifieras i passusen om Gunnar Sträng i mitt blogginlägg om socialdemokratisk dubbelmoral).

Man behöver inte vara särskilt ointelligent för att inse att Mona Sahlin kommer ta bort skatteskillnaden mellan arbetare och pensionärer, den s.k. pensionärsskatten, genom att höja skatten på arbete och således inte ge pensionärerna någon sänkt skatt. Någon som sätter emot?

Sänkt skatt till europeisk nivå gör inte Sverige till ett land utan resurser för välfärden. Däremot visar studier att sänkt skatt leder till högre tillväxt vilket på sikt frigör mer resurser för välfärden.

Det förbättrar för pensionärerna, som dessutom får högre pension om tillväxten är högre, och det glömde Mona Sahlin berätta.

3 kommentarer

 1. Linnea Sundqvist said,

  Jag tycker hon har rätt, vi lever i dag i ett kallt och hänsynslöst samhälle, de enda som moderater värnar om är de egna väljarna d v s från Djursholm, Lidingö, Danderyd med flera. De enda som vinner på deras politik är de väl besuttna, vad skall de göra som inte kan få ett arbete? Gamla eller Nya moderater har aldrig varit ett arbetarparti, en som vet.

 2. Charlie said,

  Visserligen är jag från Djursholm, varvid mina funderingar är färgade av den uppväxt jag haft, men sanningen är ganska långt ifrån Mona Sahlins beskrivningar.

  Att samhället blivit kallt och hänsynslöst känns lika världsfrånvänt som att utrymme för skattesänkningar aldrig bör gå tillbaka till arbetaren (http://www.expressen.se/Nyheter/1.2097701/fredrik-reinfeldt-s-vill-inte-ge-nagot-till-de-som-arbetar). Snarare har de senaste fyra åren lett till att samhället börjat återgå till de protestantiska levnadsregler som en gång i tiden skapat grunden för vårt välstånd, nämligen att arbete är normen och all välfärd utgår ifrån arbetet.

  Ibrahim Baylan säger det själv; Alla som kan ska arbeta (http://målarettan.se/valet2010/arbetslosa.htm). Och det skall löna sig att arbeta.

  Det finns ingen magisk sedelpress som kan lösa alla problem. Allt som finns är arbetare, vars insats skapar de varor som vi kan handla för våra pengar. Finns det mer varor än pengar så sjunker priset på samma sätt som priset stiger om det finns mer pengar än varor. Det är ”sedelpressen” i verkligheten.

  Folk som arbetar producerar de varor och tjänster vi konsumerar, men den ersättning de får måste de dela med sig genom skattesedeln. Därför är arbetarens insats den viktigaste förutsättningen för vår välfärd, och utan incitament att arbeta så finns det ingen välfärd, inga bidrag och inga trygghetssystem.

  Idag tar staten mer än hälften av det arbetaren tjänar. I gengäld får han eller hon tillgång till ett antal samhällstjänster. Dessutom erbjuds ett skyddsnät ifall något händer. Frågan är bara hur mycket arbetaren är beredd att ge iväg innan han tycker att arbete inte verkar löna sig, om samhällstjänsterna inte presterar samtidigt som skyddsnätet erbjuder honom ersättning om han inte arbetar.

  Alliansen insåg redan 2005 att samhället inte har råd att ha arbetsför befolkning som går hemma bara därför att man betalar dem så bra att de hellre går hemma än arbetar. Det riskerar att pacificera människor, skapa stora långsiktiga kostnader och tar resurser från de arbetare som genererat dem samt de som verkligen behöver samhällets stöd.

  För sanningen är att Sverige har ett av världens mest arbetarvänliga arbetsliv. Vi har dessutom stora mängder rättigheter som du inte finner någon annanstans i världen. Och ändå har vi världens sjukaste arbetskraft.

  Något stämmer inte riktigt. Och det troligaste är att en stor del människor utnyttjar systemen därför att de inte förlorat på det innan Alliansen kom till makten. Dessa människor kostar samhället otroliga summor både i direkta utgifter och minskade skatteinkomster, summor som skulle kunnat ha använts för att ge arbetarna en större del av deras produktion genom lägre skatter alternativt tillföra välfärden enorma summor.

  Så vad är bäst? Att man ställer krav på arbetslösa och sjuka så att man kan låta arbetare behålla mer av sitt jobb samt kunna tillföra mer resurser till välfärden, eller fortsätta med en kravlös politik likt de rödgrönas vilket åderlåter välfärden och tvingar arbetare att ge upp än mer av sitt arbete till folk som i många fall skulle kunna arbeta men inte ids?

  Som en bonus tenderar lägre skatter leda till en högre tillväxt vilket i längden betyder mer resurser åt alla…

 3. arjas2010 said,

  Linnea, Det är inte bara dom från Danderyd, Lidingö eller Djusholm som har fått bättre under Reinfeldts regeringen . Vi vanliga låg och medelinkomsttagare har fått behålla 1000-1700 kr mer i månad (jobbskatteavdrag) Rut avdrag har skapat tusentals jobb,i tjänstesektor . 75 % anställda kom från arbetslöshet som står under risk hamna igen i arbetslöshet om rödgröna vinner och ta bort avdraget.
  Man har fått mer frihet att välja sjukvård,äldreomsorg,skola ,dagis inte som sossetiden när man fick kämpa för sina rättigheter välja den vårdcentral eller sjukhus man ville. Jag har stått 11 timmar i akuten med min sjuk mamma utan att få hjälp. Så jag vet hur det fungerat tidigare .Sänkt skatt leder till bättre liv för oss alla . När vi har råd konsumera varor och tjänster skapar vi mer jobb åt företag som sin tur kan anställa mer folk . Så att allt fler kan leva bättre liv .
  När det är allt fler som jobbar kommer det också mer pengar till sjukvård, äldreomsorgen, skola , pensionsystemet, arbetslösa.. Moderater är arbetarpartie för alla , som verkligen ta hänsyn alla samhällsklasser inte bara vissa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: