Arbete är vägen till fortsatt välfärd. Annars har vi inte råd, oavsett vad vänstermänniskor vill påskina.

17 augusti, 2010 at 12:42 (Politik)

Nyamko Sabunis senaste utspel lär bli dagens snackis – och den kan komma att vridas lite hur som helst.

”Sabuni anser att det är orimligt att föräldrar får rätt till 16 månaders föräldraledighet även om barnet är fyra eller fem år när det kommer hit.”

Alliansfritt Sverigeväljer att fokusera på att utlandsfödda barn får sämre föräldraförsäkring i Sverige, men är det ett problem om du som nyinflyttad i Sverige får några färre månaders föräldraförsäkring för ditt barn som är tre-fyra år? Betyder det att välfärdssamhället monteras ned? Att Sverige blir kallare?

Man skulle vilja ställa frågan om en långvarig ledighet, särskilt för de som nyss kommit till Sverige, försämrar möjligheterna till att få in en fot på arbetsmarknaden. Vi vet alla att många behöver arbeta för att vi skall ha råd med välfärden. Samtidigt är föräldraledigheten en del av välfärden och en uppmuntran till alla de som funderar på att skaffa barn.

Att föda barn är en viktig uppgift för samhällets långsiktiga överlevande är svårt att motbevisa. Därför subventionerar vi barnafödande och erbjuder saker likt en generös föräldraförsäkring, men nu handlar det inte om nyfödda barn utan om tre-fyraåringar och då blir frågan: Hur många som fött barn i Sverige har kvar 16 månaders föräldraledighet när barnet är 4 år? De flesta jag känner väljer att ta ut åtminstone ett år direkt, om möjlighet finns. Vore det inte lämpligare att anpassa rätten till föräldraledighet för nyanlända efter hur föräldrar i allmänhet tenderar att använda den? Då blir både systemet och den folkpartistiska integrationsministerns förslag väldigt rimliga.

På samma ämne, även om det kommer från ett helt annat håll, visar Maria Wetterstrand att hon leder ett parti som mognar i en allt snabbare takt.

”Jag ser väldigt, väldigt små förutsättningar för att vi skulle få igenom en allmän flyktingamnesti. Jag säger det för att jag inte vill ge några falska förhoppningar till de människor som lever i den här otroligt svåra situationen, det vore väldigt olyckligt.”

Det är tur att Alliansen inte får kämpa mot Maria Wetterstrand som rödgrön statsministerkandidat utan mot den numera askgråa Mona Sahlin. Miljöpartiets förslag om allmän flyktingamnesti har kunnat ses som det medmänskliga alternativet och på kort tid är det troligtvis den mest medmänskliga väg att gå. Problemet är dock att andra flyktingar kommer hoppas på en ny amnesti på längre sikt vilket gör att antalet ”illegala” flyktingar ökar samtidigt som det samhälle vi byggt upp knappt klarar av de invandrare som kommer idag.

Så länge man vill ha en generell välfärd med omfattande trygghetssystem krävs två saker: De som är i Sverige och är arbetsföra skall i största möjliga mån bidra till välfärden genom att arbeta eller utbilda sig samtidigt som den mängd personer som kommer till Sverige och inte är produktiva måste hållas begränsad. Annars har man inte råd och får börja montera ner välfärden på riktigt.

Vilket gör Nyamko Sabunis förslag än mer intressant. En reducerad föräldraledighet om barnet hunnit bli några år innan man kommer till Sverige, då tiden borta kan vara ett hinder för kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden, är inte det enda utan förslaget innehåller även en önskan om en låglönesektor för utlandsfödda med dålig skolunderbyggnad och utbildning.

Socialdemokraternas Ibrahim Baylan sa det bäst; Den som kan skall arbeta. Så betalar vi välfärden. Här hittar Nyamko Sabunis förslag om låglönesektor en plats. Det är visserligen skillnad mellan ett välbetalt arbete och ett dåligt betalt arbete, men skillnad mellan att ha och inte ha ett jobb är mycket större. Både för individen och samhället i stort.

Och saknar man kunskaper, vilket många med dålig skolunderbyggnad gör, så finns det få som vill anställa en. Den kunskapen begränsar även De rödgrönas handlingsutrymme för röstfiske. Kritiserar de förslaget om låglönesektor så minskas deras trovärdighet, även om en låglönesektor riskerar att spilla över på arbetslösa svenska medborgare som knappt gått ut gymnasiet, samtidigt som en frånvaro av kritik riskerar att cementera fast soffliggarna som klagat på att De rödgröna gått för långt till höger.

Samtidigt har man problemet med alla de som tycker det är jobbigt att behöva gå till ett jobb och helst skulle fortsätta vara arbetslösa, en grupp man inte kan appellera till utan att behöva förklara varför man inte tycker att alla som kan arbeta skall arbeta och vem som skall betala för framtidens välfärd om ingen uppmuntras att arbeta.

För övrigt har någon i mitt hyreshus döpt om sitt trådlösa nätverk till ”vi hör er ha sex”. Kudos för det. Men det lär aldrig bli en ”dagens snackis”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: