Socialdemokratiska sexköpare brukar slippa straff. Förtroendet är orubbat…

19 augusti, 2010 at 11:26 (Åsikter, Politik)

Det här med gränsdragningar, det är ganska svårt. Hur vet man när man gått över en gräns, eller ens vilka regler som gäller?

Ta exemplet med de två socialdemokratiska politikerna som togs på ”bar” gärning när de köpte sex. Deras handling känns inte unik, både socialdemokrater och aktiva politiker är som folk generellt, men deras situation blir speciell då så pass okända personer normalt inte lyfts fram i media när valrörelsen närmar sig.

Deras handling blir nu inte bara en sak för familjen och rättsväsendet att hantera utan skapar även problem för det parti de representerar. Att de därför kommer lämna partiet och LO med huvudet först lär inte vara en högoddsare. Frågan är istället hur länge de blir borta.

Samtidigt kan man inte ställa sig frågan om partiet skulle behandlat dessa två på annat sätt, om det inte vore val. Det är inte första gången partiet skyddat folk som ansett sig stå över lagen, och garanterat inte första gången partiet gömt undan eller glömt bort sexköp.

Olof Palme skyddade sin dåvarande justitieminister Lennart Geijer så till den milda grad att DN betalade Lennart Geijer skadestånd för de sexköp tidningen påstått (och som till fullo bevisades året därpå) skett. Lennart Geijer själv kom undan med blotta förskräckelsen, trots att några av bordellmammans prostituerade varit minderåriga vid tiden för sexköpen, något som idag misstänks bero på att även Olof Palme och Thorbjörn Fälldin pekades ut som köpare av sex från minderåriga.

Men alla handlingar behöver inte vara så grova som de Lennart Geijer, Olof Palme och Thorbjörn Fälldin misstänks för och ändå kvalificera sig som omoraliska. Björn Rosengren fick visserligen avgå som ordförande för TCO, men det berodde nog mer på en hög av synder än att rörelsen blivit upprörda då han besökt en porrklubb i Stockholm och låtit fackförbundets medlemmar stå för notan. Partiet visade istället sin lojalitet med honom och hans familj genom att belöna honom med ett jobb som landshövding i några år tills dess att ”Tabu-affären” blivit bortglömd nog för att han återigen skulle kunna återgå i partiets tjänst – den här gången som näringslivsminister. Där lyckades han för övrigt skämma bort Sverige genom att påstå att Norge var den sista Sovjetstaten, även om hans eget beteende och socialdemokratins skyddande av hans synder snarare pekade på motsatsen.

I mera modern tid har Socialdemokraterna skyddat de sina. Ta bara Ibrahim Baylan. Visserligen har han ”bara” gått på porrklubb likt Björn Rosengren och på en resa bekostad av Umeås studentkår, men samtidigt har samhället utvecklats till att än mer stigmatisera porrklubbsbesökande. Trots detta har partiet ansett honom vara lämplig att ansvara för skolbarnomsorg, grundskolor, gymnasieskolor och friskolor för att sedan tycka att han är lämplig att vara partisekreterare?

Så var går gränsen? Att man köper en annans kropp är uppenbarligen inte ett moraliskt brott nog. Det har partiet visat tidigare är okej.

Är det att man utnyttjat rörelsens resurser till annat än politik?

”Jo, jag vill bara förtydliga att jag inte lät någon annan betala för mig på strippklubben. Jag betalade allt själv…”

Även om Ibrahim Baylan verkade tycka att det var viktigt att visa att han betalade själv för att se nakna tjejer dansa så bevisade fallet med Björn Rosengren och hans fortsatta karriär i rörelsen att det inte är något problem om man låter rörelsen och dess medlemmar ta alla kostnader för omoraliskt beteende. Vilket gör frågan än mer invecklad. För inte kan det vara så att omsorgen om rörelsens ledargarnityr är så stark att man håller varandra bakom ryggen oavsett vad folk gör. Att man blundar för omoraliska och olagliga saker därför att man är rädd för vad andra vet om en själv.

För i sådana fall kommer de två männen som åkt fast för sexköp inte få något straff alls utan få fortsätta representera de socialdemokratiska väljarna och fackförbundens medlemmar – när väl mediastormen blåst över – vad Ibrahim Baylan än säger.

Annonser

2 kommentarer

  1. Sossepolitiker köpte sex – Var fanns Aftonbladet? | said,

    […] charlie83; jonas; […]

  2. kalle008 said,

    Och är man domare eller liknande, och köper sex av en gosse, kan man förstås undvika rättegång genom att direkt erkänna .. . om man exempelvis har en mor som har varit betydande sosse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: