Landstingsanställda bland de mest lämpade att sitta i landstingsstyrelsen.

6 september, 2010 at 15:06 (Åsikter, Ekonomi, Politik)

Kunskap är makt heter det. Således borde kommun- och landstingsanställda, oberoende om de är fackligt anslutna, vara ypperligt kvalificerade för politiskt tillsatta positioner likt landstingsstyrelserna. De som finns i verksamheten borde besitta en större insikt i verksamheten och ha en bättre kontakt med både anställda och kunder (patienter) än folk utifrån. Sedan kan avsaknaden av viss specialkunskap ligga dem i fatet, exempelvis djupare ekonomisk eller juridisk utbildning, men många andra som väljs till politiska uppdrag saknar alltför ofta relevant kompetens och likt DKL i Dorothea visat så klarar man sig ganska långt på sunt förnuft.

”[…] att styra en kommun gör man inte med läror utan med samvete, hårt arbete och sunt förnuft. Och partiprogram? Tja, åt helvete med det. Kommunens bästa inbegriper ju allt: vård, skola, omsorg, nya arbetstillfällen… Samma som alla andra partier vill.”

Bör då förtroendevalda kommunalare också sitta i politiska organ likt landstings- och kommunstyrelsen? Man kan välja att titta på frågan ur ett trångsynt perspektiv där det enda rätta är en verksamhet där mer pengar skakas fram till höjda löner och fler anställda. Ulf Nilsson, ordförande för Kommunals Kalmaravdelning, verkar ha en liknande utgångspunkt när han svarar på frågan:

”Nej, det tycker jag inte. Då sitter man på två stolar. Sitter man och gör neddragningar och sen så ska man stå upp för Kommunal, det tycker jag inte går.”

Man kan gå så långt som Viviann Altikardes och hävda att facklig-politisk samverkar till och med är skadlig för den fackliga saken:

”Jag anser mig vara fackligt förtroendevald och inget annat. Nackdelen med facklig-politisk samverkan är att man kan glömma det fackliga uppdraget.”

Tyvärr framhäver många genom uttalanden lik dessa sin bristande kompetens inom ekonomiska frågor. Att fackförbunden skall agera för sina medlemmars väl och ve torde vara obestridligt. Frågan borde bara vara hur man gör detta bäst.

Fackföreningsrörelserna tenderar att ha ett starkt fokus på medlemmarnas genomsnittliga löneökningar, gärna kombinerat med en faktor för högsta möjliga löneökning för de med lägst löner. Problemet blir bara det att fackets strävan inte alltid är det bästa för individen. Ett exempel är lönenivåerna. Rent teoretiskt kan landstinget höja lönerna med många hundra procent varje år. Per anställd. Men antalet anställda lär minska i samma takt, givet att man inte kan höja skatten år ut och år in. Är det något bra för fackföreningarnas medlemmar? Inger Holmberg, Kommunals ordförande i Forshaga, är inne på rätt väg även om det kan uppfattas som gnäll:

”Det är inte helt lätt, man får ligga i och tjata och gnata om och om igen. Vi får alltid höra att det finns inga pengar, men då får man hjälpa till och undersöka hur vi kan få fram pengar.”

Oavsett vad Lars Ohly säger så finns det ingen pengapåse man kan ösa ur. Alla kostnadsökningar måste betalas, antingen genom högre skatter eller neddragningar på andra håll. Högre skatter kanske inte ens kan lösa problemet, vilket Lafferkurvan visar, vilket leder till att alla kostnadsökningar måste betalas med andra neddragningar. Även om man lånar pengar så leder kostnadsökningarna till neddragningar då lånen måste betalas av någon gång i framtiden. Åter till Mats-Erik Westerlund i Dorothea:

”Han tittar forskande på mig och tillägger att somliga kanske vill kalla det högerpolitik, men att sälja en förlustverksamhet till ­näringslivet handlar inte om ideologi. Det är pragmatiskt finanstänkande.”

Försäljningar, neddragningar och omstruktureringar kan vara nödvändigt för att säkerställa den övriga verksamheten. Personer som inser detta, oavsett vilken bakgrund de har, kan vara en stor tillgång för alla verksamheter oavsett om de drivs i privat eller offentlig regi. Det är inte högerpolitik utan vanligt hederligt sunt förnuft, det som en gång i tiden var Socialdemokraternas varumärke.

Jan-Olov Lampinen är en av alla de som känner att de inte klarar av att ta ett helhetsansvar. Han kände att han var tvungen att hoppa av sitt uppdrag som ledamot i landstingsfullmäktige

”Vi har bara vårt parti att föra dialog med för att kunna påverka våra medlemmars villkor och arbetsförhållanden. Men det kan skära sig när det handlar om besparingar. Det blir också lätt för oppositionen att angripa en.”

Det kan skära sig när det handlar om besparingar. Anledningen till att det kan skära sig är att personer som saknar förmåga att se saker i ett större perspektiv ofta handlar i eget intresse. Ett bra exempel är Kommunals stöd till Socialdemokraterna i RUT-debatten. I många fall är de anställda i städbolag medlemmar i Kommunal och dessa medlemmar riskerar att bli arbetslösa om man avskaffar RUT. RUT är dessutom en självfinansierande reform, till skillnad mot ROT som hyllas av De rödgröna. Ändå tycker inte Kommunal att RUT bör vara kvar. Varför? Inte vet jag. Man kanske är avundsjuka enligt jantelagen. Eller så förstår man inte reformen. för att inte tala om alla de som säger att övriga medlemmar i Kommunal inte tjänar på reformen för de har inte råd. Men en reform som är självfinansierad och där många medlemmar får det bättre borde väl ändå få stöd?

Kanske är svaret så enkelt att folk vägrar se det. Kanske måste man åka till Dorothea för att få höra sanningen:

”Han tittar forskande på mig och tillägger att somliga kanske vill kalla det högerpolitik, men att sälja en förlustverksamhet till ­näringslivet handlar inte om ideologi. Det är pragmatiskt finanstänkande.”

Prestige går alltför ofta före sunt förnuft:

”Antingen har det facklig-politiska samarbetet fallerat eller så har Kommunal aldrig ens försökt få Socialdemokraterna att behålla rut-avdraget. Ändå stöder förbundet partiet i valet, som vanligt. Tala om intressekonflikt.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: