Vem var det som kasta?

9 april, 2013 at 10:28 (Åsikter)

Det är svårt att formulera sig när man är arg. Det skulle bli fest på Stadion. Det var inte bara dags för årets första match på Stadion, det skulle även bli den sista premiären där för Djurgården. Trots detta ville något ägg, för man kan inte kalla det för annat än skallskadat, någonting helt annat…

”Tragiskt att några få personer ska få förstöra för tusentals andra. Tyvärr finns det såna idioter, men det är ännu mer idiotiskt att avbryta matchen, säger Dan Blomberg.”

Man kan säga vad man vill om att avbryta en match. Jag var med min svårt ALS-sjuka pappa på förra årets sista tvillingderby, något som gett mig en bestående hörselnedsättning eftersom domarna tillät matchen fortgå trots att någon eller några idioter kastade upprepade smällare från Djurgårdsläktaren precis bredvid oss vilket tvingade mig att hålla för min pappas öron samtidigt som jag själv fick ”njuta” av hela ljudupplevelsen. Om jag inte minns fel så var detta även efter en manifestation där båda klackarna sänkt arenan i djup dimma då de tänt ett antal bengaliska eldar, även det ett bevis på att säkerheten inte fungerat. Trots detta så vågade man inte avbryta matchen mer än tillfälligt. Trots detta vågade man inte slängas ut publiken, säga att några ägg förstört för alla andra, och sedan spela matchen. Men när någon kastar in ett päron…

Och nej, en inkastad sak är en inkastad sak men ändå. Förhoppningsvis var det ett friskhetstecken, ett tecken på att man inte längre tänker tillåta idioti. Varje enskild händelse måste fördömas. Men ändå, tills samma sak händer i en prestigematch så kommer alltid känslan finnas där att domarna bara vågade sätta ner foten för att det var en match mellan Djurgården och… Mjällby med 20 ditresta fans.

Vilket gör att man återigen kommer skjuta sig själva i foten. Var och en har ansvar för sina supportrar.

”Jag vill inte döma på förhand. Men rent generellt kan man säga att varje klubb har ansvar för sina supportrar och vad de gör. Är det en supporter till Djurgården som har kastat in något och träffat en spelare är det Djurgården som blir bestraffade. Och är det Mjällbys supportrar blir det Mjällby, säger han till Sportbladet.”

Om inte föremålet kastats från Mjällby-supportrarnas läktare så lär Djurgården straffas. Mjällbys läktare låg på andra sidan arenan, så det blir bara ett teoretiskt aber. Däremot måste man fråga sig hur disciplinnämnden nästa gång kommer veta att det inte är en AIK-supporter som kastar ett päron från samma läktare? Eller ens om kastaren stödjer något särskilt lag alls? Det kan låta som petitesser, men ett päron är ett päron är ett päron och det straff Djurgården har att vänta lär bli vägledande för nästa gång någon idiot får för sig att kasta någonting… ända tills den dag då matchen handlar om pokalen?

Det enda man kunde göra vara att avbryta matchen. Sen borde man ha tömt läktarna och återupptagit matchen. Inte som vid förra tvillingderbyt, där man bara återupptog matchen trots att säkerheten klart och tydligt brustit. Inte som vid den här matchen, där man inte återupptog matchen alls.

Men allt ovan till trots, den viktigaste frågan är vem idioten som kastade var. Eller vilka, givet att ”ett päron” även verkade ha inkluderat ett antal ölflaskor om än av plast samt mynt. När det gäller Djurgården så pratas det ofta om medgångssupportrar, men varje riktig djurgårdare skulle göra  som Ralf Edström säger ”Peka ut den jävel som kastade”. Någon beslutade att förstöra, och denna någon hör varken hemma på Stadion eller i något annat sammanhang där Djurgården figurerar.

Nu kan vi bara hoppas att Djurgården får ett kännbart straff, att kastaren identifieras och att han sedan både får bära Djurgårdens straff samt ersätta alla andra besökare på matchen han tyckte sig ha rätt att förstöra. Allt annat är orimligt.

1 kommentar

  1. Ett farligt beslut av en grupp som uppenbarligen inte kan tänka två steg framåt | Charlie83's Blogg said,

    […] den avbrutna matchen så frågade jag vem det var som kastade. Anledning till detta är att kastaren borde straffas, inte de riktiga supportrarna eller laget. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: