Ett farligt beslut av en grupp som uppenbarligen inte kan tänka två steg framåt

7 maj, 2013 at 14:54 (Åsikter, Sport)

Idag fattade disciplinnämnden ett farligt beslut. Eftersom det var ”supportrar” på Djurgårdsläktaren som kastade in de saker som fick matchen mot Mjällby att avbrytas så tilldelas Mjällby segern…

”Läser man tävlingsbestämmelserna om en avbruten match ska icke felande lag tilldömas segern. Jag tror det här är bra för svensk fotboll i sin helhet, att man inte kan bete sig hur som helst på läktaren, säger Thomas Borstam och fortsätter:”

Vänta nu? Djurgårdens ”supportrar”, eller i alla fall några av dem, kastade in saker varpå Djurgården blir det felande laget? För det första måste man ifrågasätta huruvida någon som förstör för Djurgården likt dessa supportrar gjort, även utan Besvärsnämndens utdelade straff, kan anses vara riktiga supportrar. Och för det andra måste man fråga sig vad ett beslut i den här kalibern kan få för konsekvenser…

”I samband med att matchen avbröts läste jag förbundets regler noggrant och skrev i min krönika dagen efter (tisdag):

SvFF:s regelverk innehåller två tänkbara scenarion:

* Antingen tilldöms Mjällby segern med 3-0.

* Eller så återupptas matchen vid ett senare tillfälle med ställningen 0-1 och från 38:e matchminuten (den möjligheten skrevs in i regelboken efter olycksåret 2011).

Robert Laul satte huvudet på spiken redan tidigare; Regelverket ger möjlighet till olika scenarion även om det mest troliga är att Mjällby tilldöms segern. Vad han inte lyfte fram blir de direkta konsekvenserna av ovan nämnda dom.

Djurgården behöver desperat en vinst mot IFK Göteborg i cupfinalen nu om några veckor. Med nuvarande praxis borde då några av Djurgårdens fans beväpna sig med päron, pengar till öl samt lagom grad fylla innan de köper biljetter till matchen – fast på Göteborgssektionerna. Så snart någon av Djurgårdens spelare närmar sig så är det sedan bara att langa allt man har och voila… Djurgården vinner.

Efter den avbrutna matchen så frågade jag vem det var som kastade. Anledning till detta är att kastaren borde straffas, inte de riktiga supportrarna eller laget. Numera har vi lärt oss att det inte spelar någon roll för även om det hade varit en AIK-supporter som agerade med täckmantel så landar straffet på Djurgården…

”Grattis Mjälby till en skrivbordsvinst.. Era jävla nötter”, skriver målvakten Hampus Nilsson på Twitter.

Nej, antingen är Besvärsnämnden bestående att ett gäng kompletta idioter utan någon som helst förmåga att tänka i två steg. Mer troligt är att de av olika anledningar ogillar Djurgården (exempelvis har en av ledamöterna spelat för Djurgårdens lokalrivaler Tyresö FF) och att de nu tyckte sig finna ett strålande sätt att utdela en käftsmäll, oavsett konsekvenser. Eller en kombination av de båda alternativen…

”Det rådde ingen som helst tvivel om vilken klubbs fans som låg bakom de inkastade föremålen och det utsättande av fara för Mjällby-spelare som ägde rum på Stadion.”

Man kan visserligen resonera som Mattias Larsson, att straffet är helt rätt av den enkla anledning att domaren schabblade bort alla andra möjligheter. Visst borde matchen återupptagits omedelbart, eller då man uppenbarligen inte kunde ”garantera säkerheten” i alla fall så snart man tömt arenan på publik, men när väl beslutet tagits att matchen inte skulle slutföras där och då så fanns det inget annat ”rättvist” val. Problemet är bara vad som händer nästa gång. Bara för att de flesta supportrar på matchen var Djurgårdare så hindrar inte det en AIK:are från att upprepa samma agerande på nästa Djurgårdsmatch där motståndarlaget har få supportrar. Eller att någon av alla Sveriges mer extrema supportrar ”fixar” ett resultat som de tycker passar deras lag enligt samma procedur.

Och då måste man fråga sig; Bara för att Mjällby tycker att beslutet är ”en rimlig utveckling” idag, kommer de tycka samma sak när deras förmodade supportrar kastar in något? Och kommer Besvärsnämnden fatta samma beslut igen, då samma regler fortfarande gäller, eller kommer man då hänvisa till att folk lärt sig hur de skall agera efter den här matchens beslut? Särskilt som de nu gett huliganer och supportrar som är beredda att offra allt för sitt lag en hel arsenal med nya sätt som de kan ”hjälpa” sitt eget lag på.

Det, mina kära läsare, är bara något framtiden kan visa oss. Tills dess får vi alla nöja oss med att Djurgården straffas för något de inte kunde göra något åt, att fotbollen bestämt sig för att vissa matcher skall avgöras vid skrivbordet samt att supportrarna fått en helt ny verktygslåda (eller fruktlåda) att hjälpa sina lag med i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: