Veckans skämt?

3 februari, 2014 at 13:27 (Åsikter, Politik)

IKEA skall etablera sig inom tunnelbaneavstånd från city. Då konstaterar damen med den oändliga pengapungen att IKEAs ”blöta filt” kväver staden

Vi ser samma utveckling runt om i Sverige. Nya shoppingcentrum växer upp medan butiker i stadskärnorna får slå igen.

Utbudet blir mer enahanda eftersom det bara är de stora kedjorna som har råd att följa med till de nya galleriorna.

Och inte nog med det. Allt är Moderaternas fel.

Moderaterna brukar göra så, de räknar alltid med ett visst antal konkurser.  För dem är det naturligt att bygga nytt medan det gamla får slumma igen. Slit och släng, fast i stor skala.

Så då tar vi ett klassiskt idol-porträtt. Igen. För det känns som om alla dessa idealister likt Eva Franchell har glömt hur Sverige var ”då” och vilka kostnader hennes tankar och förslag får.

Ingvar Kamprad är den individ som gjort mest för att vi svenskar skall kunna bo drägligt. Tack vare honom har alla råd att ha en fräsch soffa hemma, istället för att sitta med samma gamla mögliga sak i 40-50 år. Visst, för de som hade råd att köpa ordentliga saker så fungerade – men det stora flertalet hade inte särskilt trevliga soffor hemma.

Men skall vi bara prata om soffor? Vad sägs om sängar, matmöbler… ja, egentligen alla möbler. Tack vare herr Kamprad och hans livsverk så svämmar blocket över av billiga soffor som blivit än billigare, så att alla med någon slags inkomst kan ha ett möblerat hem.

Att det sedan kostat, det kan jag hålla med om. Ett stort antal möbelaffärer har fått slå igen. Alternativet hade visserligen varit att vi betalat 30-40-50 tusen för en soffa, och sen väntat några veckor på leverans, men det kanske damen hade gillat bättre?

Och när vi ändå pratar stora butiker så kan vi också börja klaga över ICA, Coop, Lidl m.fl. som ser till att det finns fräsch mat till rimliga priser. Visst, vi hade kunnat återgå till kvartersbutiken på precis samma sätt som att halva befolkningen hade kunnat börja äta gröt till frukost, lunch OCH middag men är det något att eftertrakta?

Genom att man bygger större och större butiker så kan enskilda handlare skapa skalfördelar som gör att de konkurrerar ut små lokala butiker. I gengäld så får befolkningen billigare varor = högre levnadsstandard. Så, färre butiker i city-kärnan, ett antal konkurser, men högre levnadsstandard…

Nu kommer jag göra en kvalificerad gissning. Jag tror att Eva Franchell har ett kylskåp hemma, trots att det slog ut alla stackars isleverantörer. Hon har nog även möblerat minst halva bostaden med saker från IKEA, trots att företaget slagit ut många mindre butiker. Jag tror också att hon har en mobiltelefon byggd i utlandet och jag är ganska säker på att större delen av hennes kyl därhemma är fylld med saker som producerats minst 25 mil från kylens plats. Och här om något har hon alternativ, bara hon är beredd att betala vad det faktiskt kostar. Dessutom är säkert de allra flesta kläder hon har på sig producerade långt bortom Sveriges gränser. Men vad som verkligen betyder något är att det inte är något fel med allt ovan.

Men hon blir däremot en hycklare när hon tar ställning mot den generella förbättring som sker hela tiden. Hon lyfter fram hur företag kväver städer (eller i alla fall småbutikerna) genom att effektivisera processer och centralisera allt möjligt trots att hon själv gör samma prioriteringar som alla andra och väljer både billigare och bättre varor därför att det är fullt naturligt, leder till att alla kan få mer samt att hennes oändliga pengapung med tiden kanske kan infrias. Utan allt det som hon kritiserar så hade alla, oavsett om man varit fattig eller rik, levt ett oändligt mycket torftigare liv idag.

…och det är en process som pågått i hundratals år, som gjort att vi kommit så långt som vi gjort nu, men som plötsligt är Moderaternas fel. Egentligen borde jag småle – men om nu vänstern hävdar att alla framsteg som skett är Moderaternas fel så finns det bara en sak att göra – att tacka och hylla dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: