Har verkligen Spendrups fel?

11 februari, 2014 at 23:03 (Åsikter, Politik)

Eftersom Lena Mellin verkar sitta på allsköns statistik jag är alltför lat för att hitta så vore det kul om hon kunde visa lite relevanta siffror. Att två tredjedelar av alla examensbevis idag tas ut av kvinnor, samt att det varit så under en okänd tid, är trots dess styrka som argument väldigt irrelevant när det kommer till den faktiska frågan; Varför ser fördelningen i bolagsstyrelser ut som den gör idag?

”Kvinnor är alltså, om man ska generalisera och det gjorde ju Jens Spendrup, bättre utbildade, är anställda i högre grad och dessutom lite mer intresserade av att utöva sin makt.”

Sen spelar det ingen roll hur Jens Spendrups själv försöker omformulera sig, för den starka ”feministlobbyn” som drivs av spelare likt Amelia Adamo och Gudrun Schyman kommer ändå bortförklara allt med patriarkat och manliga strukturer…

””Det var dumt och otydligt svar av mig. Jag syftade på att det finns färre kvinnor som har erfarenheter som VD eller chefer i företag och därmed färre att välja bland”.”

Men eftersom både Lena Mellin och Jens Spendrups verkar göra det hela till en fråga om utbildning, och då talar vi inte om att pojkars betyg sjunkit som en sten under en väldigt lång tid, är vilken spridning mellan könen både Handelshögskolan i Stockholm och KTH hade för 30 år sedan… sisådär runt 1985.

Det är nämligen relevant, även om Amelia Adamo kallar det för ”bullshit”. För visst finns det kompetenta kvinnor som skulle kunna platsa i bolagsstyrelser men som inte kommer in. Men det finns också män som säkerligen är ”lika kompetenta” men som ändå inte släpps in. Och om man bara gör en liten tankeövning och tittar på vilka det var som utexaminerades för 30 år sedan, vilka som inte var hemma med sina barn för 20 år sedan och vilka som var chefer för 10 år sedan så kommer siffrorna nog likna de vi ser i dagens bolagsstyrelser. Och det beror på hur kompetensen ser ut och är fördelad.

Finns det 2400 duktiga kvinnor med rätt kompetens, och 7600 duktiga män med lika hög kompetens, så borde en naturlig fördelning bli 76% män och 24% kvinnor. Skulle det vara så att mängden män, relativt sett, är ännu större så kan man nog till och med hävda att Jens Spendrups har rätt.

Men då hamnar man plötsligt i en jobbig situation. Är det så att män med likvärdig kompetens har det svårare än kvinnor, då faller en stor del av argumenten…

För mig är dock det viktigaste att vi alla blir behandlade som människor, egna individer och självständiga varelser. Det finns alltför många situationer i dagens samhälle där man grupperas in efter vad man har mellan benen, vilken hudfärg man har eller vilka religiösa högtider (om ens några alls) man firar.

…eller så gör man likt Amelia Adamo med flera och fokuserar på den egna ”penisförlängaren”, skiter i omvärlden och… ja, egentligen vet jag inte vad det är hon vill… mer än att hon inte vill se individer.

Och, Jens Spendrups kanske ändå har rätt. Även om han inte riktigt förstår det själv. Men att straffa män idag för de synder andra män genomförde för 40-50-60 år sedan känns faktiskt inte särskilt rätt (och ja, jag kan komma på en katalog med andra tillfällen där folk absolut inte tycker att grupper skall ta ansvar för vad andra tillhörande de grupperna gjorde för tiotals år sedan).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: